A.A. Starke en Samsin-Hewitt Groot Surinaams Kookboek

Goed koken is een kunst

Het vraagt inzicht van vakmensen om de kunst van het koken goed over te brengen. Wat tot nu toe ontbrak is een goed kookboek, waarin de gerechten van Suriname duidelijk zijn omschreven.
Dit kookboek is een initiatief van de Eerste Surinaamse Huishoud- en industrieschool. De directrice, mejuffrouw A. A. Starke, en een der leraressen, mevrouw M. Samsin-Hewitt, hebben – puttend uit hun rijke
ervaring – dit standaardwerk over de Surinaamse keuken geschreven.
Het kookboek is in eerste instantie bedoeld voor deze school. Het is uitermate geschikt om als teerboek dienst te doen en het zal dan ook als verplichte literatuur worden gebruikt, zowel op de dagschool als de avondcursussen voor volwassenen.
Verder is het boek bestemd voor de Surinaamse bevolking. Ook voor Nederlanders, die de sleur van de gebruikelijke maaltijd willen doorbreken en iets anders willen koken, is dit kookboek een uitstekende
handleiding. Voor hen speciaal en voor de Surinamers in Nederland is een hoofdstuk opgenomen over hoe men Surinaamse gerechten kan bereiden met Nederlandse producten.

Wat staat er zoal in dit kookboek?
Dit complete naslagwerk van de Surinaamse keuken geeft in meer dan 3OO pagina’s een keur van gerechten, zowel voor de eenvoudige als fijne keuken.
De recepten zijn afkomstig van de Creoolse, Hindoestaanse, Indonesische en Chinese bevolkingsgroepen van Suriname.
Het boek geeft duidelijk uitleg over de grondbeginselen van de Surinaamse keuken. Ook worden praktische wenken gegeven om de gebruiker vertrouwd te maken met variaties bij het bereiden van tropische producten.
Alle in dit boek opgenomen recepten zijn op de huishoudschool beproefd en hebben veelvuldig hun waarde in de praktijk bewezen.
Ook bevat het boek o.a. een hoofdstuk over het doel van de voeding en talloze tips met betrekking tot verstandig en gezond eten. Vandaar dat deze unieke verzameling van authentieke recepten uit Suriname een
betrouwbare en wellicht onmisbare gids is bij het vergroten van uw gastronomische mogelijkheden.
Bovendien is het kookboek gemakkelijk te gebruiken door de uitgebreide hoofdstukindeling, het alfabetisch onderwerpenregister en de verklarende woordenlijst. In deze lijst worden de Surinaamse termen en begrippen duidelijk omschreven. Kortom dit kookboek bevat vele honderden originele recepten, waarmee u de meest verrukkelijke gerechten kunt bereiden en die u in het algemeen zelf gemakkelijk kunt
klaarmaken.
uitgave 1976 Stichting Kankantrie, Rotterdam

Categorie: